:::

【演講】細談決策科學:從群眾選擇,文化情緒差異,慢慢搞懂大腦

張貼人:網站管理員公告日期:2018-06-01

活動日期:2018/07/05(四)

活動時間:10:00-12:00

活動地點:國立政治大學逸仙二樓201演講廳

報名系統:https://ppt.cc/gEE64y

注意事項:本活動全程英語

決策神經科學,是近年來相當熱門的研究領域,也是台灣心智科學腦造影中心的重點特色研究方向。這次的演講主題,我們將從群眾選擇,文化情緒差異,透過兩個面向,探討究竟大腦發生了什麼事,影響了我們的決策行為。

本次活動,我們特別邀請到史丹佛兩位知名學者Dr. Brain Knutson 與Dr. Jeanne L. Tsai 蒞臨演講。

講師介紹:

活動內容

10:00-11:00  探討選擇與神經訊息的關聯性 :以小額貸款和群眾募資為例

在過去的二十年中,神經影像學研究在許多方面都取得進展,從不同的神經活動去預期好壞的結果,到預測個人的財務選擇(從購買到承擔財務風險)。但神經影像數據可以為市場規模的財務結果提供預測嗎?我將介紹近期關於小額貸款和群眾募資的研究結果,顯示神經影像數據可能有助於研究人員預測市場結果,而且在某些情況下,這些根據大腦影像數據的預測可能比選擇本身更具信息性。

Neuroforecasting aggregate choice

In the past two decades, neuroimaging research has progressed from resolving distinct neural activity during anticipation of good and bad outcomes to predicting individual financial choices (ranging from purchasing to financial risk taking). But can neuroimaging data inform forecasts about market-scale financial outcomes? I will present findings from recent research on microlending and crowdfunding suggesting not only that neuroimaging data may help researchers to forecast market outcomes, but that in some cases, these brain-based forecasts may prove more informative than choice itself.

11:00-12:00 文化差異對社會判斷的影響:理想情感的角色

在這次演講中,我將以一系列的研究說明理想情感之文化差異如何影響人們評判和對待他人。過去研究證據顯示: 與亞裔相比,歐裔美國人評估興奮 (對比冷靜) 的面孔更為親和(友善,外向)。我將說明這些差異背後的神經機制,以及這些差異在一些行為的背後意涵,包括我們決定與誰共享資源以及聘用誰工作。

Cultural variation in the social judgment of smiles: The role of ideal affect

In this talk, I describe a series of studies demonstrating that cultural differences in how people ideally want to feel (their “ideal affect”) shape how people judge and treat others. Consistent with previous findings that European Americans value excitement states more than East Asians, European Americans rate excited (vs. calm) faces as more affiliative (friendly, extraverted) than do East Asians. I will describe the neural mechanisms underlying these differences, and the implications these differences have for a range of behaviors, including with whom we share resources and whom we hire for a job.

主辦單位:
                  國立政治大學理學院

國立政治大學心理系

國立政治大學心智、大腦與學習研究中心

國立政治大學台灣心智科學腦造影中心

附加檔案: